Tea ABC

Angol keverék
  • Csak Németországban ismert! Azért hívják így, mert a britek teaszeretetét hivatott közreadni. Elsősorban ceylon teát tartalmaz. Az angol keverékhez tej és cukor illek a legjobban.

Aromatizált teák (aromákkal ízesített teák)
  • Azon fekete vagy zöld teák, melyekhez kiegészítő aromá(ka)t adnak, s melyek természetes vagy természetazonos aromaanyagok, úgymint gyümölcsdarabok, virágzat vagy fűszerek.

Assam
  • Assam a világ legnagyobb összefüggő teatermesztő vidéke Észak-Indiában. Az assam-teák teltek, maláta ízűek és sötéten oldódnak. Jól viselik a kemény vizet. Szívesen fogyasztják tejjel illetve tejszínnel. Az assam teák adják a jól ismert „keletfríz teakeverékek” alapját (Észak-Németországban közismert).

Assam-hibrid
  • A két ősteanövény Thea Sinesis és Thea Assamica keresztezése, mely napjainkban a világ szinte valamennyi teakultúrájának alapjául szolgál.

Aukció
  • Az úgynevezett tea-aukciók minden nagy teatermesztő ország kikötővárosaiban (az indiai Kalkuttában és Cochin-ban, Colombóban Sri Lankán, a kenyai Mombassában, és az indonéziai Djakartában) kerülnek megrendezésre. Az aukciókon az importőrök beszerzési szerződéseit a teaalkuszok hozzák tető alá.

Áztatási idő
  • A filteres tea 2 perc alatt jól kioldódik. Teafű használata esetén legalább 2 perc és legfeljebb 5 perces áztatás javasolt, ennyi idő alatt a koffein, a cserzőanyagok és egyéb alkotóelemek szinte teljesen kioldódnak. Minél tovább áztatjuk a teafüvet, annál több, a teát sötétté és kesernyéssé tevő cserzőanyag oldódik ki (a mesterségesen színezett tea teljesen ártalmatlan).

Bio tea
  • Azon fogyasztók, akik biztosak akarnak lenni abban, hogy az általuk vásárolt tea bizonyosan biogazdaságból származik, arra kell figyelniük, hogy a csomagoláson fel legyen tüntetve a megbízott ellenőrző intézmény.

Bostoni tea-party
  • Az amerikai függetlenségi háború kiinduló pontja. 1773-ban a bostoni polgárok egy csoportja a tea tervezett adóemelése ellen tüntetett, melynek során három éppen befutó teaszállító hajót megszálltak és azok összes értékes rakományát a tengerbe vetették.

Ceylon (ma Sri Lanka)
  • A világ harmadik legnagyobb teatermelő országa. A Ceylon teák ízükben frissek és arany-piros színűre oldódnak. A legismertebb termőterületek: Uva, Dimbula, Nuwara Eliya, Kandy.

China (Kína)
  • India után a világ második legnagyobb teatermesztő országa, s a tea bölcsője (őshazája). Kínából feketetea-fajták érkeznek, olyanok mint a nem fermentált zöld tea és a félig fermentált Oolonns, ezen kívül füstölt tea, jázmintea és számos specialitás.

CTC gyártási eljárás
  • Rövidített gyártási eljárás, időmegtakarítást eredményez a fermentálásnál, s lehetővé teszi nagy mennyiségű tea előállítását viszonylag rövidebb idő alatt. A CTC jelentése: crushing (szét/összetör), tearing (szétszaggat), curling (sodor, görget, göndörít). A tea egyetlen gyártási folyamat során lesz felaprítva. Ezen eljárásnál nem keletkeznek leveles teák, hanem első sorban Fanning-ok (a legjobb válogatások), melyek a filteres termeléshez ajánlottak.

Cserzőanyagok/tannin
  • A tea fanyar ízéről gondoskodó, fontos alkotóeleme. A cserzőanyagok nyugtatják és stabilizálják a gyomor és a belek nyálkahártyáját. A fekete teát ezért gyakran ajánlják a gyomorrontás tüneteinek enyhítésére. Minél hosszabb a forrázási idő, annál magasabb a cserzőanyagok, illetve a kesernyés ízanyagok aránya.

Darjeeling
  • Észak-indiai termőterület a Himalája-hegység déli hegyoldalán, több mint 2000 m magasan a tengerszint felett. A Darjeelingből származó teák lágyak és illatosak, s világos-aranysárga főzetet adnak.

Earl Grey
  • A klasszikus, eredeti aromatizált tea, mely bergamott olaj (egy citrusféle olaja) hozzáadásával lágyan illatossá/”parfűmüssé” válik.

Early Morning Tee (kora reggeli vagy jó reggelt tea)
  • Angliában a világ legnagyobb teafogyasztó országában az Early Morning Tee a nap első csésze teáját jelenti, mely igen kora reggel, lehetőség szerint még felkelés előtt fogyasztandó. Jobb hotelek(ben) ápolják ezt a szokást.

Eistee (jeges tea)
  • Egy nagyszerű frissítő ital – s nem hideg tea! Forralva melegített, háromszoros erősségűre elkészített teát citromlével és cukorral ízesítünk, majd poharakba öntjük, melyeket előzőleg 2/3-ad arányban jégkockákkal töltöttünk meg, s azt így készült italt alaposan összekeverjük.

Elkészítési módok
  • A tea elkészítésére számtalan lehetőséget ismerünk. A németek maximalisták, a kannába szórt teát leforrázzák, majd a kívánt áztatási idő leteltével áttöltik egy másik kannába. A praktikumot kedvelő teaivók tiszta megoldást: filteres teát vagy szűrőbetétet választanak. Angliában és a német kelet-fríz vidéken benne hagyják a teafüvet a kannában, és az első néhány csésze kitöltését követően újra feltöltik a kannát forró vízzel, így elkerülik a tea megkeseredését. Oroszországban és Iránban erős koncentrátumot készítenek, majd a szamovárra helyezett kis kannában melegen tartják, és a szamovárból kitöltött vízzel felhígítják. Észak-Afrikában friss mentolt kevernek a teafű közé. Indiában tejjel, cukorral, és fűszerekkel, például kardamommal együtt főzik a teát, Tibetben pedig teafű, avas jak-vaj és só felhasználásával főznek tápláló levest!

Eltarthatóság
  • A tea jól záró edényben tárolva a vásárlástól számítva legalább 2 évig eltartható. Az ideális tárolóedény jól záródó bádogdoboz. Az aromával dúsított teák rövidebb ideig állnak el, mivel az aromaanyagok idővel elillannak.

Fannings (a legjobb válogatás)
  • A legjobb leveles vagy aprított tea, melyet túlnyomórészt filteres kiszereléshez használnak fel az ortodox avagy a CTC gyártási eljárás rostálásából.

Fehér tea
  • (Pl.: China White Tea “Pal Mu Tan“)

Feldolgozás
  • Csak a levélrügyet és az első levelet szedik le.

  • Gyakorlatilag természetes formájában hagyják; csak szedik, gőzölik és szárítják.

  • Igen zsenge, finom, enyhén édeskés aroma.

Felöntőtasak (filter)
  • Gyors teák elkészítéséhez ideális. A filteres teák épp oly jó minőségűek lehetnek, mint a lédig teák. A teafilterek semmi esetre sem tartalmazhatnak idegen részeket, maradványanyagokat. A filteres teák gyártásakor olyan fajtákat használnak, melyek ezen gyártási folyamathoz (CTC) kifejezetten ajánlottak, azaz aprólevelűek, gyorsnövésűek és ezáltal kiadósak.

Fekete tea feldolgozása ortodox (hagyományos) módszerrel
  • Szedés: Two leaves and a bud = A új hajtásról két levél és egy levélrügy

  • Fonnyasztás: A tea elveszti nedvességtartalmának akár 30%-át, a levél puhává és hajlékonnyá válik. Magas páratartalom mellett; 12–18 óra.

  • Sodrás: A sejtfalakat szétszakítják és a sejtnedv kipréselődik. Illóolajak keletkeznek. A fermentáció kezdete.

  • Fermentálás: A sejtnedvben található fermentumok és enzimek a levegő oxigénjével történő oxidációs/erjesztési folyamata. A tealevelek rézvörösre színeződnek. Időtartam: 23-26 °C-on kb. 2-3 óra. A folyamatot a teamester irányítja.

  • Szárítás: Az elegendő fermentálás után (a tealevelek rézvörös színűek) a folyamatot a szárítás szakítja meg. Max. 88 °C-os forró levegővel, 20 perc.

  • Rostálás: A különböző levélméretek szerinti szétválogatás.

Fekete tea feldolgozása un. CTC módszerrel
  • Crushing - zúzás: Ez a gépi feldolgozás feltételezi a szedést és a fonnyasztást. A leveleket ezután egy munkafolyamatban zúzzák, tépik és sodorják, amely során elkülönítik a szárat és a levélbordát. Végezetül ismét fermentáció következik, majd a folyamatot a szárítás és a rostálás zárja. Ezek a teák erőteljesek és kiadósak.

  • Tearing - tépés:

  • Curling - sodrás: 1 kg fekete teához kb. 4 kg friss tealevélre van szükség!

Fermentáció
  • A teagyártás egy igen lényeges eljárása. Oxigénnel való kontaktus következtében a tealevél sejtnedve oxidálódik, s így lassan sötétzöldről rézvörösre színeződik. Ezen kritikus fázisban valamennyi hatóanyag aktiválódik, s az eljárást adott időpontban kell megszakítani ahhoz, hogy a tea „sikerüljön”

Flavour
  • Angol szakkifejezés egy jó tea ízére és aromájára.

Fluor
  • Valamennyi fekete és zöld teában jelen lévő fluornak bizonyítottan fogszuvasodás gátló hatása van. Napi 5 csésze tea hatékony ellenszere a fogszuvasodásnak.

Forró víz
  • A teakészítés elengedhetetlen feltétele. A fekete teafűre lobogó vizet kell önteni. A zöld tea elkészítésére vonatkozó ajánlások szerint 5-10 percig hagyjuk hűlni a felforralt vizet, hogy a zöld tea számára optimális 65-70°C-os hőmérsékletre hűljön.

Hatás
  • A csak rövid ideig áztatott tea serkentő hatást fejt ki a központi idegrendszerre nézve. A hosszabb ideig áztatott tea nagyobb cserzőanyag-tartalma révén ezenkívül nyugtatja az emésztőrendszert. Teofilin-tartalma a szív szempontjából előnyös módon ingerli az idegrendszert.

High grown
  • Valamint a „medium grown” és „low grown”. Angol szakkifejezések az 1300 m fölötti magas termőhelyekre, a közepes magasságú (650-1300 m) és az alatt található termőhelyekre. Minél magasabban fekszik a termőhely, annál finomabb a tea.

High Tea
  • Az elegáns szállodákban reneszánszát élő brit hagyomány. Otthon is kivitelezhető. A High Tea pikáns szendvicsekkel, mignonnal, gyümölcskenyérrel fogyasztott délutáni tea.

Helyi tea
  • Kerti teának is nevezik – egy bizonyos kertből vagy helyről származó, az adott kert tipikus tulajdonságait felmutató tea. A márkateával szemben a különböző évek termése eltérhet egymástól.

Illatos olajok (illóolajok)
  • A tea természetes összetevője, mely annak speciális illatát és egyedi aromáját adja. A kihűlt tea felszínén gyakran mint filmréteg látható, ( mely nem jelent minőségcsökkenést.)

India
  • A világ legnagyobb teatermelője olyan területekkel, mint az északi Assam, Dooars és Darjeeling, és a déli Nilgiri és Travancore. A világ teatermelésének 28%-a Indiából származik. Németország legfontosabb tea-beszállító országa.

Indonézia
  • (Jáva és Szumátra). Ez a teatermelő ország az ortodox, azaz a hagyományos módszerek szerint előállított teák fellegvára. A világ teatermelésének kb. 6%-a, jó teakeverékek, erős és sötét tea.

Kettős hatás
  • A fekete és a zöld teák egy különlegessége, azaz a fő összetevők (koffein és cseranyag) élvezete mellett egy egyedülálló kettős-kölcsönhatást fejtenek ki a szervezetre, mégpedig élénkítik a központi idegrendszert, és egyidejűleg nyugtatják az emésztő traktust.

Keletfríz keverék
  • Az észak-németországi keletfrízek ízlésének megfelelő keverék Assam és szumátrai teafajtákat tartalmaz és igen erős. A keletfrízek évi 2500 g-os fogyasztásukkal a világ legtöbb teát fogyasztó emberei közé tartoznak. A keletfrízek a hagyományoknak megfelelően kandiscukorral és friss tejszínt belecsorgatva fogyasztják a teát.

Koffein
  • A fekete tea koffeintartalma a csersavhoz kötődik, és – a kávétól eltérően – közvetlenül a központi idegrendszerre hat, ezáltal növeli a testi és szellemi teljesítő- és koncentrációs készséget, és egyidejűleg kellemes közérzetet okoz.

Leveles tea
  • A darabolatlan egész leveles válogatások. A leveles teák, legfőképp a Darjeeling lágyan illatozó aromája miatt kedvelt.

Minőség
  • A tea minősége elsősorban olyan tényezőktől függ, mint a termőterület, a szedés időpontja, az időjárási és a talajviszonyok, a szedés gondossága és a feldolgozás. Végső soron azonban a fogyasztó egyéni ízlése a döntő.

Nilgiri
  • Dél-indiai felföld. Az innen származó teák minőségi szempontból a legjobb Ceylon teákkal rokonok.

Nuwara Eliya
  • Sri Lanka nyugati felföldjén található teatermő terület. A csészében nagyon aranyosan fénylő, friss, fanyar és enyhén citrusos jellegű ízű tea.

Oolong tea (félig fermentált tea)
  • Oolong = kínai szó, jelentése „fekete sárkány“. A vad, sárkányszárny-formájú fekete-barna tealevelekről kapta a nevét.

  • Feldolgozása hasonló az hagyományos fekete tea feldolgozásához, csak a sodrás helyett zúzást alkalmaznak! A tealeveleket kosarakba gyűjtve addig rázzák, míg a sejtfalak felrepednek. Ezzel elkezdődik a fermentáció, amely a fekete teával ellentétben jelentősen rövidebb időtartamú (csak 10–30 perc). Amikor a tea kezd orchideaillatúvá válni, a fermentációt megszakítják, majd vasserpenyőben pörkölik. A magas hőmérsékleten történő szárítás miatt az oolong-tea sokáig eltartható. Erre a teára jellemző a finom őszibarack/orchideaaroma.Az oolong a legfinomabb és legértékesebb teák közé tartozik.

Orange Pekoe
  • A tealevél méretére utaló osztály. Az Orange Pekoe kifejezés a hosszú, hegyes levelet jelöli. Az „Orange” szó Orániára, a holland királyi házra vezet vissza, és a tea esetén „királyit” jelent.

Orosz tea
  • Karaván teának is nevezik. Korábban így nevezték az Oroszországon keresztül teveháton Európába szállított kínai teát. Ma „Orosz keverék” néven kapható (Darjeeling és kínai teát tartalmaz). Enyhén füstös ízű.

Ortodox termelés
  • A valamennyi kívánt levélosztályt előállító hagyományos előállítási módszer. Az egyes lépések: fonnyasztás, sodrás, fermentálás, szárítás és válogatás, azaz a különböző levélméretekkirostálása.

Összetevők
  • A tea legfontosabb összetevői a koffein és a cseranyag. A tea ezen két különleges összetevője meghatározott módon fejti ki hatását és gondoskodik egy „lágyan” fokozódó, hosszan tartó élénkítésről.

Patina
  • Hosszantartó használat során a teáskanna belsejét patinaréteg vonja be. A patina nem befolyásolja a tea ízét, és nem szükséges eltávolítani. A – lehetőleg porcelánból készült – kannát használat előtt és után csak ki kell öblíteni forró vízzel. A teáskannát soha ne mossuk el mosogatószerrel.

Second Flush, First Flush
  • Észak-indiai, második, azaz nyári szedésből való teafajták. Különösen keresett a Second Flush Darjeeling, amely erősebb és teltebb aromájú, mint a First Flush, bár nem olyan illatos.

Szűrő
  • A jól ismert teaszűrőtől eltekintve számos teaszűrőrendszer létezik, a papír filterektől és a pamut zsákocskáktól elkezdve a porcelánkanna-betétekig. Egy közös bennük: mindegyik felülmúlja a teatojást. A teatojásban a teafű úgy össze van tömörítve, hogy a tea aromája, ereje és íze nem tud kibontakozni.

Tea és az egészség
  • A fekete és a zöld tea egészségre gyakorolt előnyös hatását a legújabb tanulmányok egyre inkább bizonyítják. A végleges bizonyításhoz azonban még további tanulmányokra van szükség! A teának azonban nincsen gyógyászati hatása, mivel elsősorban élelmiszerről és nem gyógyszerről van szó!!

  • rák: A tea polifenoljai (cserzőanyagok/epigallocathecin gallát EGCG)) antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezen kívül segítik a C vitamint az ún. „szabad gyökök“ elleni küzdelemben (ezek igen reaktív molekulák, amelyekről gyanítják, hogy rákos és a szívmegbetegedéseket okoznak).

  • szív: A teában meglévő flavonoidok (sárga növényi színezékek) egyértelműen csökkenthetik az infarktusveszélyt. A teában lévő polifenolok akadályozzák a trombózis kialakulását, amely szintén szívinfarktust válthat ki.

  • koleszterin: Az epigallocathecin gallát (egy polifenol) csökkenti a káros LDL-koleszterint és ezzel az infarktusveszélyt is.

  • fogszuvasodás: A teában található fluorid védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen.

  • A megnevezett összetevők mellett a teában még vitaminok és ásványi anyagok (mint pl. kálium és mangán) is vannak, amelyek szintén nagyon értékesek az emberi szervezet számára.

Teamennyiség
  • Alapszabály: csészénként egy teáskanál tea, ill. egy filter, kannánként ennek megfelelően több, ill. kannafilter. A napjainkban általánosan elterjedt törmelékteákból elég egy csapott evőkanálnyi, esetleg ízlés szerint kevesebb.

Teaszertartás, japán
  • A társasági összejövetel esztétikus formája, rituális tevékenység, amelynek során a „Matchát” (egy porrá zúzott zöldtea-fajtát) kínálnak.

Tea Taster
  • Angol szakkifejezés a teakóstolóra. A teakóstoló érzékszervi ellenőrzés (szaglás, ízlelés, megtekintés) segítségével naponta akár 300 teafajtát értékel, és a legfinomabb különbségeket is érzékeli. Értékelése a teafelvásárlás és a keverékek összeállításának alapjául szolgál.

Téglatea
  • Tealevelekből és „Dust”-ból tégla alakúra sajtolt tea. A téglatea hosszú időn át volt a teaszállítás és –tárolás általánosan elterjedt, praktikus formája. A szükséges mennyiséget letörték és leforrázták (Mongóliában még ma is így csinálják). Korábban a téglatea fizetőeszközként is szolgált. Nálunk is kapható, de inkább csak dekorációs célokra.

  • Tein lásd koffein

Tips
  • A "Tips", azaz a hajtásvégek a gondosan szedett és kezelt, kész fekete teában világos rügyek formájában jelennek meg. A „Tippy Tea” sok aranysárga rügyet tartalmaz, ami vonzóvá teszi a tea küllemét, de nem feltétlenül utal jó minőségre.

„Törött tea” (darabolt, aprított tea)
  • Aprólevelű válogatás. Az előállítási folyamatkor, görgőkerekek előrehaladása során a leveleket forgó fémlapok szaggatják szét. Az aprított tea természetszerűen kiadósabb, mint a leveles teák és gyorsabban oldódó is.

„Two Leaves and a Bud”
  • Általában az ág két legfelső, azaz legfiatalabb levelét, és a levélrügyet szedik le: Two leaves and a bud. Az ennél idősebb levelek rontják az elkészített tea minőségét.

Uva
  • Ceylon leghíresebb teatermő területe a Centrál Masszívum keleti lejtőjén. Az itt termelt teafűből sötét, erdei bogyókra emlékeztető aromájú tea készül.

Válogatás
  • Az előállított teák kirostálása különböző, a kereskedelemben elfogadott levél-, morzsalék- és törmelékosztályokra történő besorolás céljából.

Zöld tea
  • Ugyanabból a növényből származik, mint a fekete tea, azzal a különbséggel, hogy nem fermentált. Általában valamivel kevesebb koffeint és több cserzőanyagot tartalmaz, mint a fekete tea. Típusai a „Pan”, az enyhén fermentált kínai zöld tea, és a „Sencha”, a japán zöld tea. A „Sencha” teát az előállítás során gőzzel kezelik, míg a „Pan” teát forró serpenyőben pirítják. Ezeket a hagyományos elkészítési módokat napjainkban éppúgy alkalmazzák Indiában a zöld Darjeeling és a zöld Assam tea esetén, mint Sri Lankán a zöld Ceylon teánál. A zöld teát ízesítés nélkül vagy mentával és ízlés szerint cukorral ízesítve isszák.

  • A zöld tea főzete világossárga, íze keserű/fanyar (cserzőanyagban gazdag), részben fűízű, gyakran alga-/halízű (a japánok körében igen népszerű!).

  • Japán vizsgálatok szerint a zöld tea igen egészséges. Állítólag megelőzi a magas vérzsírszint (koleszterin) és az oszteoporózis (csontritkulás) kialakulását, csökkenti a rák kockázatát és vérhígító hatású.

  • Felmerül a kérdés: mennyi zöld teát kell inni naponta ahhoz, hogy elérjük ezeket a hatásokat? A tea minden bizonnyal hozzájárul általános közérzetünk javításához. A fent említett problémák esetében azonban ajánlatos az egész táplálkozást ennek megfelelően átalakítani!

  • A keserű íz megszüntetésére a zöld teát rövid időre átfőzhetjük (átmoshatjuk) és ezt az első főzetet kiönthetjük. A forrázási idő teától függően másfél-nyolc perc között mozog.

Tealevelek méret szerinti osztályozás

Blatt (leveles) tea
  • Pekoe és Fiowery Pekoe (P és FP)

  • Orange Pekoe (OP)

  • Flowery Orange Pekoe (FOP)

  • Golden Flowery Orange Pekoe (GFOP)

  • Tippy Golden Fiowery Orange Pekoe (TGFOP)

  • Fine Tippy Gold. Flow. Orange Pekoe (FTGFOP)

  • Special Fine Tippy Gold. Flow. Orange Pekoe 1( SFTGFOPI)

2. Broken (törmelék) tea
  • Dust (por, ill. az osztályozás közben visszamaradt legkisebb levélrészek) (D)

  • Fannings (ld. lent) (F)

  • Broken Pekoe (BP)

  • Broken Orange Pekoe (pl. AD Nr. 5, B, 20) (BOP)

  • Flowery Broken Orange Pekoe (pl. AD Nr. 18) (FBOP)

  • Golden Flowery Broken Orange Pekoe (pl. Nr. 11).(GFBOP)

  • Spec. Tippy Gold. Flow. Brok. Or. Pekoe (Nr. 111).(STGFBOP)

3. Fannings (morzsalék) - jó minőségű filteres teához
  • Special- különleges (jó minőség)

  • Fine- finom

  • Tippy- fiatal, zsenge levélcsúcs

  • Golden- aranyszínű, világos levélcsúcs

  • Flowery- ang. „virágos“ = a nagyméretű tealevelet is jelöli

  • Broken- ang. „törött“ = közepes méretű levél, kiadósabb főzet

  • Orange- holl. Oranje (királyi ház) = fenséges = különösen jó

  • Pekoe- kínai szó= fehér pihe = fiatal, zsenge levélcsúcs

  • 1- az első, ill. a legjobb rostálás

  • Souchong:- a legnagyobb levelű teafajták kínai elnevezése (Lapsang Souchong)

4. Dust (finom törmelék) - filteres teához, olcsó keverék
  • Dust:- por = legkisebb tört levél, ami a rosta alján megmarad