Tudta-e, hogy…

Tudta-e, hogy honnan ered a priznic szavunk?

Priznicnek nevezzük a száraz ruhával fedett hideg vizes borogatást. A borogatás nevét feltalálójáról, Vinzenz Priessnitz-ről kapta. Az Osztrák-Sziléziából, egész pontosan Gräfenbergből (mai nevén Jeseníkből) származó Priessnitz (1799-1851) egyszerű földművesként megfigyelte a hideg víz gyógyító hatását. Vidéke lakóinak tanácsokkal szolgált, hogy hideg vizes fürdőkkel valamint borogatással hogyan gyógyíthatnák a legkülönbözőbb betegségeket. Priessnitz szülővárosában megalapította a világ első hideg vizes gyógyintézetét, amely a XIX. században a magyar arisztokrácia, köznemesség körében is nagy népszerűségnek örvendett. A kúrára érkezők hosszabb-rövidebb hideg vizes fürdőket vettek, akár órákat is eltöltöttek priznicben, nagyokat sétáltak és ügyeltek az étkezésre.

Tudta-e, hogy miért ajándékozunk páratlan számú rózsaszálat?

Ennek a szabálynak az eredete a középkorra nyúlik vissza, amikor is a rózsákat párosával árulták. Nagyvonalúságról tett tanúbizonyságot az, aki páratlan számú rózsát küldött, hiszen csak azért vett eggyel több párat, hogy az egyik szálat át tudja nyújtani.

Rózsa
Tudta-e, hogy miért jelöljük az ABC betűivel a vitaminokat?

Az egyes vitaminokat felfedezésük sorrendjében — mivel kémiai szerkezetük még ismeretlen volt — az ABC betűivel jelölték. Ma már valamennyi vitamin kémiai szerkezete ismert, de a betűvel való jelölés továbbra is fennmaradt.

Tudta-e, hogy az érvágást a vízilovaktól tanultuk?

Ha a viziló túl sokat eszik, hegyes nádszállal szándékosan fölsebzi a combjának egy visszerét, majd ha a vérveszteség után a rosszulléte múlóban van, a sebét letapasztja iszappal.

Tudta-e, hogy mi a szurokfű?

Az oregano régi magyar fűszer is, magyar neve szurokfű.

Tudta-e, hogy a spenótban nincs is sok vas?

A spenót semmivel sem tartalmaz több vasat, mint bármely más zöldség. A félreértés az ötvenes évekből származik, amikor egy amerikai élelmiszerkutató rossz helyre tett egy tizedesvesszőt, így a vizsgálat eredménye tízszeres vastartalmat mutatott a valósághoz képest.

Tudta-e, mi a negatív kalória?

A zeller negatív mennyiségű kalóriát tartalmaz, azaz több energiát éget el evés közbenaz, aki megeszi, mint amennyi energiát tartalmaz a zeller maga.

Tudta-e, hogy ki fejlesztette ki a vakírást?

A vakok írását egy öt éves fiú Louis Braille fejlesztette ki. Braille 3 éves korában vakult meg, miközben apja szerszámaival játszott, és az egyik kiszúrta a szemét.

Vakírás
Tudta-e, hogy…
  • A szamócában több a C-vitamin, mint a narancsban.

  • Noha a világon mintegy 30.000 emberi fogyasztásra alkalmas növényfaj létezik, a világ élelmiszereinek 90 %-a mindössze 20 fajtából készül.

  • Minden másodpercben 15 millió vérsejt pusztul el egy ember szervezetében.

  • Gyomrunk 2 hetente új nyálkahártyát termel, máskülönben megemésztené saját magát.